AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

We can help getting more planes in your sky.

Moderator: Moderating Team

User avatar
ums1405
Pilot
Posts: 3
Joined: 23 Mar 2009, 01:00

AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by ums1405 » 23 Mar 2009, 01:05

I've got a question about AI flightplans interacting with my own flightplans.
I usually like flying Emirates, KLM and BA long haul flights (777's prefered!). I've noticed that when flying according to real-life schedules (as i'm supposed to) I often get a duplicate AI flight as well just like mine. I know all of my WOAI aircraft fly real life flightplans and timetables but its annoying (and un-realistic) flying EK11 into Gatwick and either there is another 'AI' EK11 in front or behind me. I know that if I disable the AI or remove the relevant Airline with WOAI installer would fix it but what the point of having the AI if you can't populate your virtual FS world. i'm using FSX by the way....

What do you guys suggest?

DMM200
Management
Posts: 1403
Joined: 05 Oct 2008, 05:26
Location: Long Island, New York
Contact:

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by DMM200 » 23 Mar 2009, 02:06

Depart earlier or later than the respective AI flight.
Image
Thanks Fraser Jeffery for the beautiful avatar!
Check out the latest SimAirline.net news in Viewpoint

FJ flyer
Management/Moderator
Posts: 2415
Joined: 05 Feb 2007, 23:44
Location: Christchurch New Zealand

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by FJ flyer » 23 Mar 2009, 05:13

Probably the second worst annoyance with AI traffic behind crap model or textures...

You can take out the flight out of the flightplan and re-install the traffic but that'll be quite time-consuming if you did it every flight.
Othe than that you're going to have to live with it.
Image
Enigma Simulations | Texture Artist and Aircraft Designer
Click my banner to see my paints via Avsim.

User avatar
Thomas auer
Pilot
Posts: 1143
Joined: 22 Apr 2005, 03:05
Location: Virtual Jakarta

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by Thomas auer » 23 Mar 2009, 06:04

Just ignore it... The only good side to it is knowing how accurate your AI really is. Plus it's good fun flying in formation to your destination :wink:

User avatar
Aaron Robinson
Administrator
Posts: 3747
Joined: 07 Jan 2005, 18:14
Location: Atlanta, GA
Contact:

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by Aaron Robinson » 23 Mar 2009, 17:02

I don't know the intricacies of AI Traffic, but one option might be to disable it when at the spoke and enable it at the hub. At the hub, it could be any other arrival.
Aaron Robinson | Managing Director and Owner
aaron.robinson@simairline.net | AIM: SimAirlineNet
Read the latest SimAirline.net news and updates at Viewpoint
SimAirline.net on Facebook and LinkedIn

User avatar
Carlo
Pilot
Posts: 1089
Joined: 28 Mar 2008, 15:31
Location: Southampton, UK

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by Carlo » 23 Mar 2009, 18:48

How about departing 3 minutes late, and arriving 6 minutes early? :roll:


This really isn't a problem and is taking nit-picking to the extreme.


You want realistic traffic, but you complain, basically because it's too realistic. Just no pleasing some people :|

Also, one question mark would have sufficed.

User avatar
mic1965
Pilot
Posts: 111
Joined: 22 Feb 2008, 06:10
Location: Vancouver, BC, Canada

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by mic1965 » 24 Mar 2009, 19:55

Carlo wrote:How about departing 3 minutes late, and arriving 6 minutes early? :roll:


This really isn't a problem and is taking nit-picking to the extreme.


You want realistic traffic, but you complain, basically because it's too realistic. Just no pleasing some people :|

Also, one question mark would have sufficed.
Don't mince your words...tell us how you REALLY feel...!???!
Image
Fuel warning??? What fuel warning?

RatherBFlyin
Moderator
Posts: 3086
Joined: 09 Jan 2005, 06:52
Location: Apex, NC
Contact:

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by RatherBFlyin » 25 Mar 2009, 05:22

FS9 had a utility you could use to delete specific AI aircraft, and that would be useful in this situation if the aircraft in question is close to you. I forget what it is called, unfortunately. "TTools," or something like that.

I am not aware of a similar utility available for FSX, but since I fly online exclusively it is a moot point. :P

NWADC9
Pilot
Posts: 5845
Joined: 11 Mar 2005, 23:27
Location: Pittsburgh

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by NWADC9 » 25 Mar 2009, 06:24

This is a problem with an "all-or-none" solution. Basically, deal with it.
Image

RatherBFlyin
Moderator
Posts: 3086
Joined: 09 Jan 2005, 06:52
Location: Apex, NC
Contact:

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by RatherBFlyin » 25 Mar 2009, 14:52

You can find several FS9 utilities here. Give Traffic Tools a try to see if it helps. If it is the utility I am thinking of, it will let you bring up a map of the area around you which displays the AI traffic in the area. You can select an aircraft on the map and delete it from FS (not permanently, it just unloads it from the computer's memory for your current flight). Very handy if you fly offline with a lot of traffic and the default ATC is vectoring you onto final half a mile behind a slower aircraft, or you are waiting to takeoff and there are twenty aircraft on final for the runway you are using.

So in your case all you would need to do is find which aircraft is your doppelgänger, and delete it.

NWADC9
Pilot
Posts: 5845
Joined: 11 Mar 2005, 23:27
Location: Pittsburgh

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by NWADC9 » 25 Mar 2009, 15:14

TTools only compiles and decompiles traffic bgls :wink:
Image

User avatar
G-BOAD
Pilot
Posts: 260
Joined: 01 Feb 2005, 22:46
Location: Ann Arbor, Michigan, USA
Contact:

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by G-BOAD » 25 Mar 2009, 16:23

Traffic Explorer from the FS9 SDK will let you remove an AI flight. I have no idea if there's a corresponding one for FSX.
--Jeff
Image

User avatar
Mr. Boeing
Pilot
Posts: 1029
Joined: 19 Nov 2006, 23:14
Location: Washington DC
Contact:

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by Mr. Boeing » 25 Mar 2009, 18:11

Yes Traffic Explorer will be able to remove an AI aircraft from the skies, but as soon as the AI refreshes, it will appear where it left off. I have had this problem before when flying across large oceans. I would scream by a slower plane and leave it in the dust, then it would appear again in front of me after the AI refreshed. Nothing you can really do to prevent it.
FS Flights: 180 Hours: 538:30 Miles: 230,218
Simairline.net Logbook
Image
^Thanks to David Malinowski for the banner! (DMM200)^

RatherBFlyin
Moderator
Posts: 3086
Joined: 09 Jan 2005, 06:52
Location: Apex, NC
Contact:

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by RatherBFlyin » 26 Mar 2009, 04:19

Ok, try this one then. Look for Traffic Toolbox. One of them is the utility I am thinking of. Unfortunately I do not run FS9 anymore, so I can't test them myself to find out which it is.

That particular website is in danger of shutting down due to lack of funding, so if you want to get anything from there, do it fast.

User avatar
ums1405
Pilot
Posts: 3
Joined: 23 Mar 2009, 01:00

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by ums1405 » 29 Mar 2009, 20:42

Thanks for all the input guys...!

But I think a I have an even better solution.....

Install older versions of the the AI flight plans,
eg: Woai's BA schedule v1 instead of v4

Youwould be flying the 'real world' timetable as you should but the AI's are flying on an out-dated timetable, hence little interferance

and all the 'realism' of AI traffic is left intact..

DMM200
Management
Posts: 1403
Joined: 05 Oct 2008, 05:26
Location: Long Island, New York
Contact:

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by DMM200 » 29 Mar 2009, 22:13

ums1405 wrote:Thanks for all the input guys...!

But I think a I have an even better solution.....

Install older versions of the the AI flight plans,
eg: Woai's BA schedule v1 instead of v4

Youwould be flying the 'real world' timetable as you should but the AI's are flying on an out-dated timetable, hence little interferance

and all the 'realism' of AI traffic is left intact..
Are those even available though?
Image
Thanks Fraser Jeffery for the beautiful avatar!
Check out the latest SimAirline.net news in Viewpoint

NWADC9
Pilot
Posts: 5845
Joined: 11 Mar 2005, 23:27
Location: Pittsburgh

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by NWADC9 » 30 Mar 2009, 02:47

DMM200 wrote:
ums1405 wrote:Thanks for all the input guys...!

But I think a I have an even better solution.....

Install older versions of the the AI flight plans,
eg: Woai's BA schedule v1 instead of v4

Youwould be flying the 'real world' timetable as you should but the AI's are flying on an out-dated timetable, hence little interferance

and all the 'realism' of AI traffic is left intact..
Are those even available though?
Not really. A few have been forgotten, but WoAI replaces the old ones with new ones completely.
Image

DMM200
Management
Posts: 1403
Joined: 05 Oct 2008, 05:26
Location: Long Island, New York
Contact:

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by DMM200 » 30 Mar 2009, 02:58

That's what I thought.
Image
Thanks Fraser Jeffery for the beautiful avatar!
Check out the latest SimAirline.net news in Viewpoint

User avatar
ums1405
Pilot
Posts: 3
Joined: 23 Mar 2009, 01:00

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by ums1405 » 30 Mar 2009, 11:01

They are available, you just have to search well on the the woai and avsim sites....

NWADC9
Pilot
Posts: 5845
Joined: 11 Mar 2005, 23:27
Location: Pittsburgh

Re: AI flightplans competeing with mine !!!?!?!!?

Post by NWADC9 » 30 Mar 2009, 18:25

ums1405 wrote:They are available, you just have to search well on the the woai and avsim sites....
Where are they, then? :wink:
Image

Post Reply